ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Γρήγορες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εκλογές του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

1. Είμαι κι εγώ μέλος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα; Δεν έχω γραφτεί ποτέ, ούτε έχω πληρώσει κάτι ως τώρα.

Ναι, εφόσον το παιδί σας φοιτά στο σχολείο μας.

Με την εγγραφή του παιδιού σας στο σχολείο μας και οι δύο γονείς ή κηδεμόνες του παιδιού εγγράφονται αυτοδικαίως και είναι μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων. Για να συμμετάσχετε στις Γενικές Συνελεύσεις, να ψηφίσετε και αν επιθυμείτε, να εκλεγείτε, απαιτείται να έχετε εκπληρώσει τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς το Σύλλογο, η συνδρομή του οποίου είναι 10€ ανά οικογένεια ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών που φοιτούν στο σχολείο. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες είναι 5€.

2. Στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση μπορώ να πάρω μέρος κι εγώ;

Φυσικά! Είναι ζητούμενο άλλωστε, σε κάθε Γενική Συνέλευση να έρχονται και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη! Η μόνη υποχρέωση που έχετε, είναι να έχετε τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις σας προς το Σύλλογο (απάντηση στην ερώτηση 1), κάτι που μπορεί να γίνει και την ώρα της Συνέλευσης.
Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη σε κάθε Συνέλευση!

3. Τι εκλογές είναι αυτές; Με αφορούν κι εμένα;

Φυσικά και σας αφορούν! Αφορά την εκπροσώπησή σας σε όλα τα όργανα που μπορούν να επηρεάσουν τη φοίτηση των παιδιών σας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων, στην Ένωση Γονέων Δήμου Παλλήνης, ακόμα και σε παρουσία και τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.

Με τις εκλογές αυτές καλούμαστε να εκλέξουμε:

  • 7-μελές Διοικητικό Συμβούλιο με διετή θητεία, για το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου που φοιτεί το παιδί μας
  • Αντιπροσώπους του σχολείου μας με διετή θητεία, στην Ένωση Γονέων Δήμου Παλλήνης, το Δευτεροβάθμιο όργανο που συντονίζει όλους τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του δήμου μας
  • Έναν Εκπρόσωπο στο Συμβούλιο της Σχολικής Κοινότητας, μια επιτροπή που η αλήθεια είναι ότι είναι ανενεργή τα τελευταία χρόνια. Ρόλος της είναι, σε συνεργασία με το Σχολείο, να διαπιστώνει τις ανάγκες και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του σχολείου και διατυπώνει σχετικές προτάσεις στην οικεία σχολική επιτροπή.
  • Τριμελή Εξελεγκτική Επιτροπή με διετή θητεία, που ρόλος της είναι να ελέγχει τα οικονομικά του Συλλόγου.

4. Ποιοι ψηφίζουμε;

Όλοι οι γονείς ή κηδεμόνες-μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ενός σχολείου έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές, αν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι δύο γονείς ή κηδεμόνες ενός μαθητή, ανεξάρτητα αν έχουν μόνο ένα ή περισσότερα παιδιά στο σχολείο.

5. Μπορώ να βάλω κι εγώ υποψηφιότητα;

Φυσικά! Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που θα έχουν κέφι, όρεξη και χρόνο, να συνεργαστούν.

Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να είναι τακτοποιημένες οι οικονομικές υποχρεώσεις του μέλους προς το Σύλλογο και λόγω των υπάρχοντων μέτρων, μπορεί να δηλώσει την υποψηφιότητά του και με ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Σύλλογο, εώς δύο ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών σημειώνοντας τα στοιχεία σας και τις θέσεις που επιθυμείτε να είστε υποψήφιοι. Διαφορετικά μπορεί να συμπληρώσει την αίτηση υποψηφίοτητας που θα σας αποσταλεί με ηλεκτρονικό μήνυμα ή θα μοιραστεί στο σχολείο.

6. Καλά, είναι τόσο απαραίτητο να ψηφίσω κι εγώ;

Ναι. Είναι πολύ σημαντική η κάθε ψήφος. Αρχικά γιατί ευρύτερη συμμετοχή δίνει κύρος και δύναμη στο εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, ενώ και τα εκλεγμένα μέλη αντιπροσωπεύουν περισσότερους γονείς.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το ότι ο Σύλλογός μας εκλέγει έναν αντιπρόσωπο στην Ένωση Γονέων ανά 30 γονείς. Άρα, όσο περισσότεροι γονείς ψηφίσουν, τόσο περισσότερο θα εκπροσωπείται το Σχολείο μας.

Τέλος, αν εκπροσωπηθούν λιγότεροι από το 1/3 των μαθητών του σχολείου μας, τότε πέραν του Διοικητικού Συμβουλίου δε θα έχουμε εκπρόσωπο σε κανένα άλλο όργανο…

7. Πώς ψηφίζω;

Προσέρχεστε την ημέρα και ώρα που έχουν οριστεί οι εκλογές, παραλαμβάνετε ψηφοδέλτιο και ψηφίζετε, βάζοντας έως 3 σταυρούς  προτίμησης για το Διοικητικό Συμβούλιο και για τον Εκπρόσωπο στην Ένωση Γονέων και από 1 σταυρό για όλα τα υπόλοιπα σώματα (μέλος στο Σχολικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική επιτροπή).

Εισέρχεστε στο χώρο του σχολείου με μάσκα και ακολουθείτε τις οδηγίες της εφορευτικής επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε ότι για να έχετε δικαίωμα να ψηφίσετε, πρέπει να έχετε εκπληρώσει τις οικονομικές σας υποχρεώσεις, που αναφέρονται και στις ερώτηση 1, παραπάνω.

Εμείς από την πλευρά μας, ως Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, σας εγγυόμαστε ότι θα τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα με άνεση!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία!