ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» ΣΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΕΡΑΚΑ

Mε στόχο την ενημέρωση των γονιών για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και την πρόληψή της, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 το απόγευμα, ενημερωτική εκδήλωση, στο σχολείο μας, παρουσία της Έλενας Ράπτη, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Παλλήνης και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Σχολής Γονέων «Οι Γονείς πηγαίνουν Σχολείο».

Καλεσμένη επίσης ήταν και η κ. Κωνσταντίνα Κωστάκου, Ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η καμπάνια απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 ως 10 ετών, ενώ πρωταγωνιστές είναι μικρά παιδιά Η κ. Ράπτη εξήγησε πως το όνομα της καμπάνιας προέρχεται από το ποσοστό των παιδιών στην Ευρώπη που είναι θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.  Μίλησε επίσης για τον «κανόνα του εσώρουχου».

«Είναι αυτός που προσδιορίζει ως κακό άγγιγμα το άγγιγμα στην περιοχή που καλύπτεται από το εσώρουχο του παιδιού. Όλα τα άλλα αγγίγματα όπως στη μυτούλα, το χεράκι μπορεί να είναι καλά αγγίγματα αλλά και πάλι μαθαίνει το παιδί πως το σώμα του ανήκει και έχει δικαίωμα να αρνηθεί ένα φιλί ή ένα χάδι αν δεν το επιθυμεί».

Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντίνα Κωστάκου, δήλωσε πως σκοπός είναι η ενημέρωση των γονέων για να ξέρουν που να απευθυνθούν αν συμβεί κάτι στα παιδιά τους ή υποπτευθούν κάτι.

«Δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότεροι γονείς χτυπούν την πόρτα της Υπηρεσίας μας ζητώντας βοήθεια.  Αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αύξηση του φαινομένου. Ίσως οφείλεται στην μεγαλύτερη ενημέρωση που έχουν οι γονείς. Δεν φοβούνται,  σπάνε τη σιωπή τους και μιλάνε» δήλωσε η κ. Κωστάκου.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  τις ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης 1» και «To Μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ» και να  προμηθευτούν τα σχετικά DVD.

Ο Σύλλογος μας εξασφάλισε έναν αριθμό DVD για όσους γονείς δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσαν την εκδήλωση. Πρόκειται για μια ιστορία κινουμένων σχεδίων (3D animation video), με ελληνικούς χαρακτήρες, που φιλοδοξεί να ενημερώσει τα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση.

Τα DVD θα είναι διαθέσιμα στις απογευματινές δραστηριότητες και μπορείτε να ζητήσετε από τα μέλη του ΔΣ. Δεν υπάρχει κάποιο κόστος,

Δείτε το βίντεο μαζί με τα παιδιά σας.

Παροτρύνετέ τα να σας μιλούν για ότι και αν τους συμβαίνει.

Φιλικά

Το ΔΣ